Lekker Meerval!

Klassiek gebakken meervalfilets (voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 4 meervalfilets
  • 1/4 kop tarwebloem
  • 1 theelepel cayennepeper
  • zonnebloem olie
  • 3/4 kop maïzena
  • 2 theelepels zout
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder

Bereiding:
Meng de maïzena, de bloem, zout, peper en knoflookpoeder in een diep bord.
Haal de meervalfilets aan beide zijden door het mengsel.
Vul een braadpan met 1-2 cm olie en verwarm totdat de olie begint te dampen.
Bak de filets één voor één goudbruin in ongeveer 5 tot 6 minuten.
Neem de filet uit de olie en laat het uitlekken in een vergiet.


Meerval salade (voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 2 meervalfilets
  • 1 kleine (rode) ui
  • 1/4 kop olijfolie
  • 1 krop (ijsberg)sla
  • 100 gramFêtakaas of Danish Blue kaas
  • 1 kleine rode en gele paprika
  • 1 theelepel verse dille
  • 1/4 kop balsamico azijn
  • 1 dikke plak schouderham

Bereiding:
De meervalfilets in stukken van 1 bij 1 cm. snijden en in een pan met water 5 minuten laten koken. De meervalstukjes uit het water nemen en af laten koelen.
De paprika's en de ui in stukjes snijden en samen met de dille, olijfolie en azijn in een slakom doen. De sla wassen en in stukken snijden of trekken en samen met de kaas, de hamin kleine blokjes en de meerval aan het olijfoliemengsel toevoegen en mengen.
Eventueel verder op smaak brengen met zout en peper.


Meervalrolletjes met uiermarmelade (voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 4 meervalfilets
  • 2 koppen water
  • 1/2 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen verse knoflook)
  • 400 gram grote uien
  • 1 groentebouillon blokje
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • zout en peper

Bereiding:
Voor het bereiden van de marmelade de uien in dunne plakjes snijden. Doe de uien met het water en het verkruimelde bouillonblokje in een grote pan en kook het afgedekt gedurende 15 minuten. Voeg dan de tijmblaadjes en de knoflook toe en laat het dan koken totdat de uien verkleuren en de vloeistof bijna verdampt is. Voeg dan de crème fraîche toe en roer totdat de marmelade dik wordt. Als laatste de balsamico azijn toevoegen en nog even doorroeren. Haal de marmelade van het vuur en zet het aan de kant.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.Leg de meervalfilets op een vlakke ondergrond en bestrooi beide zijden met zout en peper. Besmeer een zijde van de filets met 1 eetlepel van de uienmarmelade en rol de meervalfilet op, beginnend bij het smalste deel. Steek een cocktailprikker door het rolletje om te voorkomen dat deze openrolt. Zet de rolletjes in een ingevette ovenschaal en bedek ze met 1 eetlepel uienmarmelade.
Bak de meervalrolletjes in ongeveer 10 minuten gaar. Verwarm 4 borden en verdeel de resterende marmelade over de borden. Plaats het meervalrolletje in de marmelade en verwijder de cocktailprikker.