Lekker Meerval!
Klassiek gebakken meervalfilets (voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 4 meervalfilets
- 1/4 kop tarwebloem
- 1 theelepel cayennepeper
- zonnebloem olie
- 3/4 kop maïzena
- 2 theelepels zout
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
Bereiding:
Meng de maïzena, de bloem, zout, peper en knoflookpoeder in een
diep bord.
Haal de meervalfilets aan beide zijden door het mengsel.
Vul een braadpan met 1-2 cm olie en verwarm totdat de olie begint te
dampen.
Bak de filets één voor één goudbruin in ongeveer
5 tot 6 minuten.
Neem de filet uit de olie en laat het uitlekken in een vergiet.
Meerval salade (voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 2 meervalfilets
- 1 kleine (rode) ui
- 1/4 kop olijfolie
- 1 krop (ijsberg)sla
- 100 gramFêtakaas of Danish Blue kaas
- 1 kleine rode en gele paprika
- 1 theelepel verse dille
- 1/4 kop balsamico azijn
- 1 dikke plak schouderham
Bereiding:
De meervalfilets in stukken van 1 bij 1 cm. snijden en in een pan met
water 5 minuten laten koken. De meervalstukjes uit het water nemen
en af laten koelen.
De paprika's en de ui in stukjes snijden en samen met de dille, olijfolie
en azijn in een slakom doen. De sla wassen en in stukken snijden of trekken
en samen met de kaas, de hamin kleine blokjes en de meerval aan het olijfoliemengsel
toevoegen en mengen.
Eventueel verder op smaak brengen met zout en peper.
Meervalrolletjes met uiermarmelade (voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 4 meervalfilets
- 2 koppen water
- 1/2 theelepel verse tijmblaadjes
- 1/4 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen verse knoflook)
- 400 gram grote uien
- 1 groentebouillon blokje
- 200 ml crème fraîche
- 2 eetlepels balsamico azijn
- zout en peper
Bereiding:
Voor het bereiden van de marmelade de uien in dunne plakjes snijden.
Doe de uien met het water en het verkruimelde bouillonblokje in een
grote pan en kook het afgedekt gedurende 15 minuten. Voeg dan de tijmblaadjes
en de knoflook toe en laat het dan koken totdat de uien verkleuren
en de vloeistof bijna verdampt is. Voeg dan de crème fraîche
toe en roer totdat de marmelade dik wordt. Als laatste de balsamico
azijn toevoegen en nog even doorroeren. Haal de marmelade van het vuur
en zet het aan de kant.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.Leg de meervalfilets op een
vlakke ondergrond en bestrooi beide zijden met zout en peper. Besmeer
een zijde van de filets met 1 eetlepel van de uienmarmelade en rol de
meervalfilet op, beginnend bij het smalste deel. Steek een cocktailprikker
door het rolletje om te voorkomen dat deze openrolt. Zet de rolletjes
in een ingevette ovenschaal en bedek ze met 1 eetlepel uienmarmelade.
Bak de meervalrolletjes in ongeveer 10 minuten gaar. Verwarm 4 borden
en verdeel de resterende marmelade over de borden. Plaats het meervalrolletje
in de marmelade en verwijder de cocktailprikker.
|